4 juli 2018

Vegetarische mode en accessoires

Makkelijk, biologisch 
en milieuvriendelijk leder

 

Leder wordt onder andere gemaakt door de huiden van koeien, varkens, geiten, schapen,… Wat als je weet dat één paar leren schoenen een waterverbruik telt van 3.000 liter? Naast het feit dat leder dus enorm veel water verbruikt, is het ook erg schadelijk voor mens en milieu. Gelooid leder is bijvoorbeeld niet biologisch afbreekbaar. Het bevat schadelijke stoffen en chemicaliën, olie, bloed, vlees, haar,… dat door de arbeiders in fabrieken in China, India, Bangladesh,… gedumpt wordt in een plek waar gezinnen naast gesticht worden.

 

Uiteraard hoeft u voortaan niet blootvoets en met een tote bag door het leven te gaan. Er zijn alternatieven. Één daarvan is bacterieel leder. Dit leder ontstaat door Kombucha, een thee, toe te voegen aan een ‘starter’ of ‘scoby’. In een mengsel van groene suiker en azijn leven gistingen en bacteriën in synergie. De gisten verteren de suiker en produceren voedsel voor de bacteriën. Deze produceren op hun beurt cellulose. Dat vormt een biofilm bovenop de thee. Dit natte lapje heet scoby (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Als je dit lapje droogt gaat het heel erg lijken op dierenleder. Dus: goedkoop, makkelijk, biologisch én milieuvriendelijk.

 

Ook proberen?

Op zaterdag 25 augustus organiseert de Mode Incubator Accessoires Hasselt in samenwerking met Glimps een 2 uur durende workshop Bacterieel Leder. Tijdens deze workshop leer je werken met bacterieel leder. Je leert je eigen leder groeien vertrekkende van plantaardige ingrediënten en je krijgt inzicht in enkele verwerkingsmethodes. Bovendien leer je ook hoe je accessoires en zelfs kleding kan ontwerpen met het leder. We delen ontwerp- en bewerkingsmethodes die je kan gebruiken om je creativiteit de vrije loop te laten. Er is geen enkele voorkennis vereist voor deze workshop. Inschrijven kan via deze link.