12 maart 2019

Must-Sees van het moment

Er gebeurt veel in de modewereld. En snel. Er worden ook evenveel evenementen georganiseerd. En even snel komen er weer nieuwe bij.

Maar de modewereld is er ook eentje van langlopende tentoonstellingen en exposities. Onze aanraders vind je hieronder terug. Deze lijst wordt constant geüpdatet, dus kom zeker terug voor nieuwe ontdekkingen!

 

België

Nederland

Duitsland

Istanbul

Londen

Parijs

Milaan

New York

Oostenrijk

 


België

 

Street art in BXL

Grafitti en straatkunst maken van Brussel een open luchtgalerij of -museum. Gemaakt met een breed gamma aan technieken, reflecteren talloze werken de hoofdstad die nooit stopt met bewegen. Op bestelling of spontaan, monumentaal of onopvallender en subtieler veroveren deze werken stukken muur, straatmeubilair of zelfs hele gevels in Brussel: een voortdurend evoluerende en gratis tentoonstelling zonder openingsuren. Over de werken en de route doorheen Brussel kan je hier meer vinden.

Over de kunstenaars vindt je hier meer.

 

Ek Thongprasert

Multiple juweelontwerp, Hasselt

Bekijk zeker ook eens zijn kleding! Ek combineert de twee werelden van mode en accessoires en maakt hier een geheel van, dat is uniek! Myriam en Lore van MIAH gingen samen met the interns al eens een kijkje nemen, meer hierover kan je vinden op onze instagram.

 

Sarah & Charles: ‘Returning to an unfamiliar place’

t.e.m. 13/10/2018

Galerie Horta. 116 rue Marché aux Herbes 1000 Brussel (Centraal Station)

Artistiek duo Sarah & Charles presteren een video installatie die deel uit maakt van een grotere serie van sculpturen, schilderijen en een performanc

 

Objects ambigus

t.e.m. 14/10/2018

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Solange Thierry-de-Saint Rapt koestert al sinds de jaren 1980 een passie voor eigentijdse juweelontwerpen. Ze steunt de ontwerpers door hun meest creatieve innovaties te verzamelen. De manier waarop zij ongebruikelijke en vernieuwende materialen bewerken, vindt Solange fascinerend.

 

Ruby Sterling DRFTRS and WIDW
t.e.m. 20/10/2018
St.-Jorisstraat 107 Brussel/Xavier Hufkens

Xavier Hufkens mag kunstenaar Ruby Sterling uit Los Angeles ontvangen met een two-venue tentoonstelling. DRFTRS en WIDW zijn twee acroniemen voor respectievelijk 'drifter' en 'window' en is een getuige van de relatie tussen materiaal en de eeuwige evoluerende samenleving, pop-culture en geweld.

Wie de samenwerking tussen Ruby Sterling en Raf Simons wil lezen kan hier terecht.

 

Groentopia
t.e.m. 31/10/18
Kemzeke, Verbeke Museum

De schoonheid een azuurblauwe hemel krijgt een doods randje en een dood dier wordt plots een bron van energie. 'Groentopia' draait kunst en wetenschap in de mix.

 

Between art and design the Belgian scene
t.e.m. 04/11/18
Akenkaai Brussel/Kanal

De focus ligt op unieke stukken of kleine series die in hoofdzaak ambachtelijk vervaardigd zijn. De onconventionele en vaak monumentale vorm en de esthetiek krijgen voorrang op de functionaliteit. Een tentoonstelling met designers als Alain Berteau, Anne Marie Laureys, Ben Storms, Casimir, Charles Kaisin, Damien Gernay, Danny Venlet,... en veel meer.

Je kan hier alle verdere informatie vinden.

 

Beyond Klimt

t.e.m. 20/01/19

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Het einde van WOI en het Oostenrijks-Hongaarse Rijk betekende ook de revival van omvangrijke ontwikkelingen in de kunst. Politieke en economische verschuivingen brachten artistieke migraties, nieuwe ideeën en perspectieven op gang. Kunstenaars stampten nieuwe netwerken uit de grond, ontmoetten elkaar in kunstcentra en internationale verenigingen en communiceerden via tijdschriften over politieke grenzen heen. Ze plaatsten hun artistieke identiteit boven hun nationaliteit. In deze tentoonstelling bekijk je de Centraal-Europese gebieden in volle verandering door de blik van Gustav Klimt, Josef Capek, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, László Moholy-Nagy en 75 andere kunstenaars. Hier kan je alle informatie terug vinden. © 2018 BOZAR PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN

 

Less is More

t.e.m. 30/11/19

Voorlinden museum & gardens
Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar

In deze tentoonstelling zijn werken uit eigen collectie te zien waarbij de kunstenaar met minimale middelen een maximaal effect weet te bereiken. In de perfecte museumomgeving van Voorlinden komen deze werken heel mooi tot hun recht. Het is kunst waar veel ruimte is voor eigen interpretatie of voor een goed gesprek met degene met wie je het museum bezoekt. Vind hier meer informatie.

 

Dissidence - Quilting Against

t.e.m. 26/05/19

Z33 - huis voor actuele kunst
Zuivelmarkt 33
B-3500 Hasselt

Tien hedendaagse nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars stellen verschillende maatschappelijke thema’s zoals milieu, oneerlijke handel en de mode-industrie in vraag vanuit vier verschillende hoeken: historisch, economisch, activistisch en technisch. Geïnspireerd door het Begijnhof en haar eerste bewoners - een van de eerste vrouwenbewegingen uit onze geschiedenis, dissidenten en voorlopers van het feminisme - drukken de ontwerpers zich via quilts kritisch uit en inspireren ze vanuit een alternatieve insteek. Vind hier meer informatie.

 

Framing Fashion​

t.e.m. 7/06/19

Mode incubator Accessoires Hasselt
Kempische Kaai 85
3500 Hasselt

Aan de hand van 100 beelden plaatst Marleen de modewereld voor het voetlicht. Een breed perspectief op 30 jaar mode, gefocust op internationale topontwerpers, iconische modehuizen en dito shows. Van Alexander McQueen tot Martin Margiela en van Dior tot Yohji Yamamoto, Framing Fashion focust op de beeldbepalende kracht van modefotografie. Vind hier meer informatie.

 

Wonder Women - Sterke vrouwen in de mode​

14/04/19 – 15/09/19

Modemuseum Hasselt
Gasthuisstraat 11
3500 Hasselt

Doorheen de 20ste en 21ste eeuw hebben vrouwelijke ontwerpers een belangrijke stempel gedrukt op de mode. Nochtans is het onderzoek hiernaar nog vrij onontgonnen terrein. Modemuseum Hasselt toont voor het eerst in de geschiedenis een expo met enkel vrouwelijke modemakers. Met eigen accenten verwerkt Modemuseum Hasselt de expo die nog tot 24 maart 2019 in Gemeentemuseum Den Haag loopt. 
Vind hier meer informatie.

 

Nederland

 

Jan Taminiau - Reflections
t.e.m. 14/10/18
Utrecht, Centraal Museum

Aan de hand van tientallen topstukken wordt de rijkdom en diepte van het werk van Taminiau getoond. Het publiek wordt meegenomen in de wereld van onderzoek, herinneringen, inspiratie, experiment en vakmanschap van één van de meest belangrijke en toonaangevende modeontwerpers van Nederland.

 

Fashion Cities Africa
t.e.m. 6/01/19
Amsterdam, Tropenmuseum

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt.

 

Body Art
t.e.m. 6/01/19
Amsterdam, Tropenmuseum

Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom doen mensen dit? De tentoonstelling neemt de bezoeker mee langs zes mogelijke antwoorden op deze vraag. Hedendaags werk van de wereldberoemde kunstenares ORLAN en foto’s van Krijn van Noordwijk worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en topstukken uit de collectie van onder meer het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Ook is er de mogelijkheid voor bezoekers een lichaam virtueel te veranderen. Hierdoor word je geprikkeld na te denken over waarom je zoiets zelf wel of niet zou doen.

 

Kleur & abstractie: Generaties in Dialoog
t.e.m. 03/03/19
Tilburg, TextielMuseum

Laat je verwonderen door een breed spectrum aan abstracte textiele werken vanaf de jaren 1960 tot nu. Twee generaties kunstenaars en vormgevers treden met hun werken in een dialoog. Er wordt zowel werk getoond van de oudere generatie kunstenaars die het thema kleur en abstractie in het medium textiel verkent, als ook werk van de jongere generatie die geïnteresseerd is in het onderwerp. In enkele films, middels schetsen en stalen wordt ook het maakproces van een aantal kunstenaars belicht. Een primeur zijn de werken van Rafaël Rozendaal en Formafantasma, ontstaan in opdracht van het TextielMuseum.

 

Duitsland

 

Josef Albers Museum Quadrat Bottrop

"The Bottrop artist Josef Albers is said to have once said "I need centuries and millions of squares to satisfy my hunger for colours". The Josef Albers Museum Quadrat Bottrop is thus a monument to the city's son in several respects: At the Josef Albers Museum, you can learn more about the artistic development of the painter and art theorist, which ended with the "Homage to the Square" series. On the other hand, the Museumszentrum Quadrat houses his works and at the same time pays tribute to the interests of the honorary citizen of the city in the museam's name. And by the way, you will notice that the square is the essential design element of the extension, in which the currently largest public Albers collection is exhibited."

 

Istanbul

 

4th Istanbul Design Biennial

t.e.m. 04/11/18

Meerdere venues verspreid over Istanbul.

"Engaging multigenerational, transdisciplinary practitioners from Turkey and abroad, A School of Schools brings together old and new knowledge, academic and amateur, professional and personal, focusing on the process as much as the outcomes. Together, agents in this complex and ambitious ecosystem will create new knowledge, search for alternatives to implemented systems, and with radical diversity, push the boundaries of the design discipline." Hier kan je meer info vinden over de Biënnale van Istanbul.

 

Londen

 

Frida Kahlo's Wardrobe
t.e.m. 04/11/18
The V&A Museum

Frida Kahlo staat bekend als één van de meest innovatieve en invloedrijke schilders van de 20ste eeuw en wordt gezien als een waar stijlicoon. Haar eclectische stijl, liefde voor kleuren, prints en sieraden hebben verschillende artiesten en ontwerpers over de jaren heen beïnvloedt.

 

Fashioned from Nature
t.e.m. 27/01/19
The V&A Museum

De tentoonstelling laat zien hoe de mode-industrie en de constante vraag naar grondstoffen het milieu beschadigd. Ze bevat protestgroepen die met succes dit issue bekend hebben gemaakt bij het grote publiek.

 

Parijs

 

Gustav Klimt en Egon Schiele
t.e.m. 11/11/18
Atelier des Lumières

Het Atelier des Lumières is het eerste digitale kunstmuseum in Parijs en biedt een unieke manier om wereldberoemde kunstwerken te beleven. Het is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot een van de topreiservaringen in 2018 door Lonely Planet. De kunstwerken worden door 140 videoprojectoren op de tien meter hoge muren, plafonds en vloeren geprojecteerd en begeleid door muziek uit een geavanceerd muzieksysteem. Bezoekers worden op die manier volledig ondergedompeld in het kunstwerk en gaan er zelf deel van uitmaken.

 

Yves Saint Laurent: Dreams of the Orient

2/10/2018 - 27/01/2019

Musée Yves Saint Laurent Paris
5 avenue Marceau
75116 Paris - France

In deze thematische expo worden vijftig haute couture ontwerpen tentoongesteld die geïnspireerd zijn door India, China en Japan. Deze stukken uit de museumcollectie worden aangevuld met Aziatische kunstwerken geleend van het Nationaal Museum voor Aziatische kunst en van privé-verzamelaars. Vind hier meer informatie.

 

Milaan

New York

 

Pink: the History of a Punk, Pretty, Powerful Color

7/09/2018 - 5/01/2019

Fashion Institute of Technology
Seventh Avenue, 27 Street
New York City 10001-5992

De kleur roze blijft fascineren. Niet alleen is het de lievelingskleur van heel wat mensen, ook de modewereld dweept al seizoenenlang met deze opmerkelijke kleur. In deze expo onderzoekt men de kleur en de symboliek ervan in culturen wereldwijd, zowel in het Westen als in India, Afrika, Mexico en Japan. 'Pink: the History of a Punk, Pretty, Powerful Color' wil populaire misconcepties corrigeren en ons ertoe aanzetten om clichés in vraag te stellen. Vind hier meer informatie.

 

Oostenrijk

 

Mark Rothko

12/03/19 - 30/06/19

Kunsthistorisches Museum Wien, Neue Burg
Heldenplatz, 1010 Wien

Voor het eerst in zijn geschiedenis wijdt een Oostenrijks museum een expo aan Mark Rothko (1903-1970), een van de bepalende figuren uit de 20ste-eeuwse schilderkunst. Aan de tentoonstelling, die meer dan veertig belangrijke werken uit het oeuvre van Rothko omvat, werkten ook de kinderen van de beroemde kunstenaar, Kate en Christopher, mee. Vind hier meer informatie.