6 maart 2020

Must-Sees van het moment

Er gebeurt veel in de modewereld. En snel. Er worden ook evenveel evenementen georganiseerd. En even snel komen er weer nieuwe bij.

Maar de modewereld is er ook eentje van langlopende tentoonstellingen en exposities. Onze aanraders vind je hieronder terug. Deze lijst wordt constant geüpdatet, dus kom zeker terug voor nieuwe ontdekkingen!

 

België

Nederland

Londen

Parijs

Milaan

New York

Oostenrijk

 


België

 

Beautiful Lace & Carine Gilson

t.e.m. 19/04/20

Mode & Kant Museum
Violetstraat 12, 1000 Brussel

Één van de grootste Belgische trotsen: de productie van Brusselse kant. In deze tentoonstelling laat ontwerpster Carine Gilson zien hoe ze haar passie voor kant en haar inspiratie uit allerlei hoogstaande stijlen, stromingen en vakmensen laat samenkomen in een collectie van gecultiveerde, vrouwelijke lingerie. Zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen!

Curator Caroline Esgain doet hier even het woord omtrent het ontstaan van de tentoonstelling

 

Textile as Resistance

21/03/20 - 19/04/20

Kunsthal Extra City
Eikelstraat 29, 2600 Berchem

 

Toevlucht, weerstand, hoop, geluk, traditie, schoonheid, spiritualiteit en dekolonisatie. Textiel is - en is al lang - een krachtig medium voor het uitdrukken van identiteit, vooral in tijden van oorlog en crisis. Welke berichten en verhalen kunnen stoffen delen? Wat zegt een outfit of een kledingstuk over de drager? Kan textiel het verleden en het heden met elkaar verweven? Kunnen ze een daad van verzet zijn? Belangrijke vragen die het verkennen waard zijn om een ​​vollediger beeld te krijgen van onze moderne samenlevingen en inspirerende mensen die overal ter wereld de ongelijke kansen proberen te verslaan.

Exclusief voor ‘Textile as Resistance’, heeft Mashid Mohadjerin een reeks impactvolle foto's gemaakt en Samira Bendadi schreef een even exclusieve verzameling ontroerende verhalen, die een ontzagwekkend tapijtwerk van visuele en geschreven verhaallijnen maakten voor bezoekers om te ontrafelen. Dit creatieve paar nodigt je uit om kleding en textiel te ontdekken als een duikplank in verhalen die religieuze, culturele en nationale grenzen overstijgen.

De tentoonstelling vond eerst plaats in Texture Kortrijk, zou dan verhuizen naar het MoMu in Antwerpen, maar wordt nu wegens renovatiewerken ondergebracht in de Kunsthal Extra City in Berchem.

 

SMUK. Decoratie in de mode: een show-off

t.e.m. 01/06/20

Modemuseum Hasselt
Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt

SMUK je op want vanaf 12 oktober dompelt @modemuseum_hasselt je onder in een wereld van pracht en praal, schittering en schoonheid. Mode, couture en prêt-à-porter, en accessoires versierd met parels, stenen, pailletten en schelpen stelen de show! In een betoverende scenografie van Maison the Faux laat de nieuwe expo SMUK je kennismaken met het minutieuze vakmanschap van huizen zoals Lesage, Hurel of Lemarié, maar ook technologische hoogstandjes zoals 3D-printing en lasercutting worden belicht.

MIA•H doet ook mee en laat je kennismaken met een aantal hightech technieken uit ons maaklabo die in relatie staan met #SMUK. Kom zeker eens langs en leer de wondere wereld en werking van onze eigenste MIA•H kennen.

 

Expo Activewear

27/06/20 - 03/01/21

Modemuseum Hasselt
Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt

Vanaf deze zomer kan je genieten van een expositie die mode met sport combineert. Ex-topatleten @elodieouedraogo en @oliviaborlee stellen met trots de samenwerking van het Modemuseum en hun eigen modelabel 42I54 voor. 

"Wie mode zegt, zegt sport. Vandaag zijn sportswear en mode onlosmakelijk met elkaar verbonden. Steeds meer modehuizen werken samen met bekende sporters, terwijl sportmerken dan weer beroep doen op bekende modeontwerpers. Hybride termen zoals ‘athleisure’ en ‘activewear’ domineren het hedendaagse modeveld en de invloed van sport sijpelt zelfs door tot in de luxemode. Wie vandaag mode zegt, zegt sport. Maar hoe is dit fenomeen ontstaan?
 
In de nieuwe tentoonstelling 'Activewear' neemt Modemuseum Hasselt je mee naar de 19de eeuw, de periode waarin sport- en vrijetijdsbesteding steeds belangrijker werden. Zo ontdek je welke socio-culturele veranderingen ertoe geleid hebben dat sport en mode steeds meer met elkaar verweven zijn geraakt."

 

Dissidence - Quilting Against

t.e.m. 26/05/19

Z33 - huis voor actuele kunst
Zuivelmarkt 33, B-3500 Hasselt

Tien hedendaagse nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars stellen verschillende maatschappelijke thema’s zoals milieu, oneerlijke handel en de mode-industrie in vraag vanuit vier verschillende hoeken: historisch, economisch, activistisch en technisch. Geïnspireerd door het Begijnhof en haar eerste bewoners - een van de eerste vrouwenbewegingen uit onze geschiedenis, dissidenten en voorlopers van het feminisme - drukken de ontwerpers zich tijdens deze tentoonstelling via quilts kritisch uit en inspireren ze vanuit een alternatieve insteek.

 

Framing Fashion​

t.e.m. 7/06/19

Mode Incubator Accessoires Hasselt
Kempische Kaai 85, 3500 Hasselt

Aan de hand van 100 beelden plaatst Marleen de modewereld voor het voetlicht. Een breed perspectief op 30 jaar mode, gefocust op internationale topontwerpers, iconische modehuizen en dito shows. Van Alexander McQueen tot Martin Margiela en van Dior tot Yohji Yamamoto, Framing Fashion focust op de beeldbepalende kracht van modefotografie. Vind hier meer informatie.

 

Wonder Women - Sterke vrouwen in de mode​

14/04/19 – 15/09/19

Modemuseum Hasselt
Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt

Doorheen de 20ste en 21ste eeuw hebben vrouwelijke ontwerpers een belangrijke stempel gedrukt op de mode. Nochtans is het onderzoek hiernaar nog vrij onontgonnen terrein. Modemuseum Hasselt toont voor het eerst in de geschiedenis een expo met enkel vrouwelijke modemakers. Met eigen accenten verwerkt Modemuseum Hasselt de expo die nog tot 24 maart 2019 in Gemeentemuseum Den Haag loopt.

 

Nederland

 

The Hoodie

t.e.m. 12/04/20

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam

"Bijna iedereen heeft wel een hoodie. Je komt de capuchontrui tegen op straat, op sportvelden en langs de lijn, op de catwalk, op kantoor of in de werkplaats. Voor sommige mensen is het niets meer dan een makkelijk en comfortabel kledingstuk, terwijl de hoodie voor anderen gepaard gaat met allerlei onvermijdelijke maatschappelijke en culturele connotaties. Je zou zelfs kunnen zeggen dat dit het laatste politieke kledingstuk in de westerse mode is. In de tentoonstelling The Hoodie van schrijver en curator Lou Stoppard staat de hoodie als ‘verhalenverteller’ centraal, als drager van de meest uiteenlopende betekenissen." 

Meer informatie en tickets vind je hier.

 

The Art of Lace | Haute couture from Chanel to Iris van Herpen

t.e.m. 10/05/20

TextielMuseum | TextielLab
Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg

Van Beyoncé tot koningin Máxima, kant neemt de wereld van de modeindustrie razendsnel over. Uitzonderlijk fijne, kanten creaties van 's werelds gerenommeerde modehuizen en -ontwerpers worden samengebracht in een unieke tentoonstelling in het TextielMuseum. Recht van op de catwalk, voor het eerst in Nederland.

'The Art of Lace' biedt een exclusieve inkijk in de high fashion. Meer dan 40 ontwerpers vertonen hun werk, waaronder Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. Kom te weten hoe deze modeontwerpers samenwerken met fabriKANTen om nieuwe haute couture-toepassingen te creëren en ervaar zelf de veelzijdigheid van kant.

 

Thierry Mugler: Couturissime

t.e.m. 08/03/20

Kunsthal Rotterdam
Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam

"Laatste kans, te zien tot en met zondag 8 maart. Vol trots presenteert de Kunsthal Rotterdam de allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van de Franse maker Thierry Mugler. De grootschalige tentoonstelling onthult de verschillende universums van deze markante kunstenaar – visionair, couturier, directeur, fotograaf en parfumeur – in de vorm van een retrospectief, waarbij de nadruk ligt op zijn prêt-à-porter en haute couture collecties. Geïnitieerd en geproduceerd door het Montreal Museum of Fine Arts (MMFA) in samenwerking met Clarins Group en Maison Mugler, beleeft de tentoonstelling in maart 2019 haar wereldpremière in Montreal en trekt vervolgens als reizende tentoonstelling de wereld over. De Kunsthal Rotterdam is als samenwerkingspartner de tweede venue en de eerste locatie in Europa waar deze spectaculaire overzichtstentoonstelling getoond wordt."

Voor meer interessante details en tickets, klik hier.

 

SLOW FASHION

t.e.m. 13/04/20

Dordrechts Museum
Museumstraat 40, 3311 XP Dordrecht

"Voor het eerst in vijftig jaar toont het Dordrechts Museum zijn uitgebreide modecollectie. Van een zeldzame 18de-eeuwse Japonsche rok, een opvallende 19de-eeuwse Schotse ruit japon tot een flapper dress uit de jaren ’20. Een selectie van 50 topstukken laat de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode zien van de 18e tot en met de 20e eeuw. De tentoonstelling 'Slow Fashion' toont op twee locaties hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. Kleding werd gekoesterd en hergebruikt. Dat maakt historische kledingstukken perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode op gang te brengen. De collectie laat zien hoe historische mode verrassend actueel kan zijn."

Hier vind je nog eens alle info!

 

Mode op de bon - een nieuw modebeeld in oorlogstijd

t.e.m. 01/06/20

Verzetsmuseum Amsterdam
Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam

"Mantelpakjes van vermaakte herenkostuums, truitjes van hondenhaar en trouwjurken van parachutestof. Met creativiteit, hergebruik en improvisatie proberen de Nederlandse vrouwen er tijdens de bezetting mooi uit te blijven zien. Er ontstaat een nieuw modebeeld, zo is te zien in de tentoonstelling 'Mode op de bon' in Verzetsmuseum Amsterdam."

Tijdens deze voorstelling van de geschiedenis van mode en textiel, beginnen we bij het tekort aan kleding onder de Duitse bezetting die leidt tot een pioniersvorm van sustainable fashion. Vrouwen leren textiel in alle vormen en soorten creatief hergebruiken, wat een grote invloed had op de kledij die in was in zulke periodes getekend door oorlog. Verhalen van individuen, maar ook van modehuizen die door de Holocaust ten onder gingen, krijgen massale aandacht. Tot slot wordt de hedendaagse trend van sustainable fashion onderbouwd met ontwerpen van onder anderen Viktor&Rolf, Ronald van der Kemp en Lisa Konno.

 

Londen

 

Frida Kahlo's Wardrobe
t.e.m. 04/11/18
The V&A Museum

Frida Kahlo staat bekend als één van de meest innovatieve en invloedrijke schilders van de 20ste eeuw en wordt gezien als een waar stijlicoon. Haar eclectische stijl, liefde voor kleuren, prints en sieraden hebben verschillende artiesten en ontwerpers over de jaren heen beïnvloedt.

 

Fashioned from Nature
t.e.m. 27/01/19
The V&A Museum

De tentoonstelling laat zien hoe de mode-industrie en de constante vraag naar grondstoffen het milieu beschadigd. Ze bevat protestgroepen die met succes dit issue bekend hebben gemaakt bij het grote publiek.

 

Parijs

 

Gustav Klimt en Egon Schiele
t.e.m. 11/11/18
Atelier des Lumières

Het Atelier des Lumières is het eerste digitale kunstmuseum in Parijs en biedt een unieke manier om wereldberoemde kunstwerken te beleven. Het is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot een van de topreiservaringen in 2018 door Lonely Planet. De kunstwerken worden door 140 videoprojectoren op de tien meter hoge muren, plafonds en vloeren geprojecteerd en begeleid door muziek uit een geavanceerd muzieksysteem. Bezoekers worden op die manier volledig ondergedompeld in het kunstwerk en gaan er zelf deel van uitmaken.

 

Yves Saint Laurent: Dreams of the Orient

2/10/2018 - 27/01/2019

Musée Yves Saint Laurent Paris
5 avenue Marceau
75116 Paris - France

In deze thematische expo worden vijftig haute couture ontwerpen tentoongesteld die geïnspireerd zijn door India, China en Japan. Deze stukken uit de museumcollectie worden aangevuld met Aziatische kunstwerken geleend van het Nationaal Museum voor Aziatische kunst en van privé-verzamelaars. Vind hier meer informatie.

 

Milaan

New York

 

Pink: the History of a Punk, Pretty, Powerful Color

7/09/2018 - 5/01/2019

Fashion Institute of Technology
Seventh Avenue, 27 Street
New York City 10001-5992

De kleur roze blijft fascineren. Niet alleen is het de lievelingskleur van heel wat mensen, ook de modewereld dweept al seizoenenlang met deze opmerkelijke kleur. In deze expo onderzoekt men de kleur en de symboliek ervan in culturen wereldwijd, zowel in het Westen als in India, Afrika, Mexico en Japan. 'Pink: the History of a Punk, Pretty, Powerful Color' wil populaire misconcepties corrigeren en ons ertoe aanzetten om clichés in vraag te stellen. Vind hier meer informatie.

 

Oostenrijk

 

Mark Rothko

12/03/19 - 30/06/19

Kunsthistorisches Museum Wien, Neue Burg
Heldenplatz, 1010 Wien

Voor het eerst in zijn geschiedenis wijdt een Oostenrijks museum een expo aan Mark Rothko (1903-1970), een van de bepalende figuren uit de 20ste-eeuwse schilderkunst. Aan de tentoonstelling, die meer dan veertig belangrijke werken uit het oeuvre van Rothko omvat, werkten ook de kinderen van de beroemde kunstenaar, Kate en Christopher, mee. Vind hier meer informatie.