19 oktober 2018

MIA·H @ MOOI-festival in Antwerpen

Op 20 en 21 oktober vindt het MOOI-festival plaats in Antwerpen. MOOI-festival is een festival voor future-proof fashion. Eén van de deelnemende projecten is “custom territories”.

On- en offline winkels worden overspoeld met modeartikelen, terwijl grondstoffen alleen maar schaarser en duurder worden. Ondanks alarmerende rapporten over vervuiling, verontreiniging en mensonwaardige arbeidsomstandigheden blijft het lineaire modesysteem grondstoffen in een sneltempo herleiden tot afval. Omdat impactvolle acties vanuit de geglobaliseerde mode-industrie uitblijven om dit systeem te transformeren, werd het Custom Territory-manifest in het leven geroepen. Een akkoord tussen modemakers, ontwerpers en dragers om niet langer modeartikelen te importeren maar ze zelf te creëren! LUCA School Of Arts, MIA·H, The School en Ambiorix zijn de organisaties die deze ambitie vertegenwoordigen. Ons eerste actiepunt is de sneaker, het uithangbord voor persoonlijke stijl maar helaas ook voor het lineaire modesysteem.

MANIFEST

Custom Territory is een netwerk van modemakers ontwerpers en dragers en wil ontwikkelen op basis van lokaal beschikbare kennis en grondstoffen. Custom Territory is een re-make, re-design en re-purpose atelier voor sneakers.

Het Custom Territory-manifest daagt ons uit om sneakers niet langer te importeren maar ze zelf te creëren door lokaal beschikbare kennis en grondstoffen te vertalen naar producten die symbool staan voor onze lokale identiteit. Jaarlijks worden er in Europa 1,4 miljoen sneakers weggegooid. Custom territory wil dit lineaire patroon doorbreken door een circulair systeem te ontwerpen waarbij de onderdelen van een bestaande sneaker hergebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van een nieuwe sneaker in dialoog met modemakers, ontwerpers en dragers.

Momenteel heeft Custom Territory al een reeks experimentele sneakers die volgens de richtlijnen van dat manifest tot stand kwamen. Custom Territory wil in de eerste plaats het lineaire patroon doorbreken door het potentieel van een Re-design, Re-make en Re-purpose systeem voor sneakers tastbaar te maken. We stellen ons een toekomst voor waarin bestaande en nieuwe sneakeronderdelen geremixt kunnen worden tot hybride sneakers in voortdurende interacties.