1 maart 2019

Marine Serre – One to watch

De Franse damesmode ontwerpster Marine Serre mocht in juni 2017 de LVMH Prize for Young Designers mee naar huis nemen. Aan die prestigieuze trofee hangt niet alleen een prijskaartje van 300.000 euro vast, met haar winst krijgt ze bovendien een jaar lang gratis mentorschap van LVMH en het netwerk van de luxe modegroep.

Alvorens de lancering van haar eigen merk, studeerde Marine met hoogste onderscheiding af aan de Academy of La Cambre Mode in Brussel, en raakte ze door stages en verschillende functies bij Alexander McQueen, Maison Margiela, Dior en Balenciaga al snel vertrouwd met de werking van de mode-industrie.

Met haar afstudeercollectie ‘A Radical Call for Love’ heeft ze niet alleen de LVMH Prize gewonnen, maar werd ze ook geselecteerd voor het Hyères Festival en de ANDAM Prize.

Haar winnende collectie is naar eigen zeggen een verkenning van de banden tussen de Arabische en Westerse werelden, daarbij werd ze geïnspireerd door de terroristische aanslagen in Brussel en Parijs.

Ze is vooral bekend om haar sportkleding met het halvemaan logo erop. Zo tekende ze al haar eerste ontwerpen met een halvemaan. Op de vraag of dat iets met de islam te maken heeft, antwoordt ze steevast van niet. Ze hield het logo over aan een onderzoek naar 19de-eeuws Marokkaans design, maar wil niet aan religie of politiek gekoppeld worden.

Voor haar sportkleding haalt ze neopreen uit de duikwereld, koersbroekjes uit het wielerpeloton en bodysuits uit de atletiek. Een ander woord hiervoor is recyclage, maar zelf noemt ze dat liever ‘future wear’ of ‘upcycled eco-futurism’.

Het belangrijkste voor Marine Serre is dat haar kleding elke dag op straat gedragen kan worden. Het is voor haar belangrijk om in verbinding te staan met de realiteit. De relatie met het dagelijks leven is heel belangrijk, ze is niet geïnteresseerd in het maken van complexe kleding zonder reden.

Haar show voor de zomer van 2019 vond plaats in de openlucht, in de buurt van het Parijse station Gare du Nord, met zicht op de tgv’s. Ondanks de vreemde locatie van de showplek, hadden zowat alle belangrijke modeverslaggevers en aankopers de moeite genomen om het werk van haar te zien.

Bekijk haar collecties op haar website, waar je haar werk verder kan bewonderen.