31 januari 2018

Lore Langendries wint prestigieuze Henry Van de Velde Award

Henry Van de Velde Awards uitgereikt in de Brusselse Bozar

In de Brusselse Bozar zijn op dinsdag 30/01 de Henry van de Velde Awards uitgereikt. Maar liefst vier van deze prestigieuze designprijzen gaan naar Limburgse designers. Naar goede gewoonte verzamelt de Belgische designwereld zich eind januari in de Brusselse Bozar voor de uitreiking van de Henry Van de velde awards. De Henry van de Velde Awards bekronen sinds 1994 goed design en organisator Flanders DC – voordien Design Vlaanderen – koppelt er telkens een tentoonstelling aan met een voorname rol voor de winnaars in tien verschillende categorieën.

Lifetime Achievement Award

Bart Lens kreeg de Lifetime Achievement Award; een prijs die enkel voorbestemd is voor een ontwerper of ontwerpstudio die minstens 30 jaar actief is en op zowel economisch, maatschappelijk als cultureel vlak nationaal én internationaal impact heeft gehad. De internationale jury prees Bart Lens voor zijn carrière, visie, consequente aanpak én evenwichtig oeuvre. De jury verwees onder meer naar de rol van Bart Lens in de grote vernieuwing rond Bokrijk en BKRK en daarin wil Bart Lens het verhaal van heden, verleden en toekomst van het vakmanschap nog verder ontwikkelen.

Efficiency Award

De Efficiency Award ging naar de Dubio-baksteen van Roel – it’s a Roel – Vandebeek. Deze ‘klassieke’ baksteen werd voorzien van schaduwlijnen die de illusie van twee of drie dunne gestapelde stenen wekt. Een esthetisch en kostenreducerend idee dat zowel metselaars als architecten ten goede komt. Roel Vandebeek ontwierp deze baksteen voor Nelissen Steenfabrieken.

Design-Led Crafts Award

Misschien wel de grootse verrassing is de onderscheiding voor Lore Langendries die de Design-Led Crafts Award in ontvangst mocht nemen voor haar Tableskin. Een tactiel tafellaken dat ze ontwikkelde voor het West-Vlaamse textielbedrijf Verilin (die als bedrijf met de Company Award werd bekroond). Tableskin – dat naast een tafellaken ook servetten omvat – vertoont een tekening die doet denken aan een harige dierenhuid, een terugkerend thema in het oeuvre van Lore Langendries. De Design-Led Crafts Award is voor de juweelontwerpster ontegensprekelijk een stimulans om de rekbaarheid van haar vakgebied verder te exploreren.

Public Award

Frederik Boonen mag met zijn Studio de derde award op rij op zijn palmares bijschrijven. En wat voor één. De Theomatik, een tafelhulpmiddel om mensen zelfstandig te laten eten met één functionele arm, werd bekroond met de Public Award. Dat betekent dat van alle 18 geselecteerde design solutions die meestreden naar de HVDV Awards, de Theomatik de meeste publieksstemmen achter zich kreeg.

De balans voor Limburgs design is eens te meer erg positief. Met vier van de tien Awards wordt het bewijs geleverd dat Wanderful.design meer dan terecht een keurmerk is voor goed design. En laten we niet vergeten dat de catalogus die elk jaar gepaard gaat met de Henry van de Velde Awards van de hand is van beroepestheet en typograaf Geoffrey Brusatto. 

Meer info: https://www.wanderful.design/nl/