Breiatelier

In het MIA•H maaklabo huisvesten we het breiatelier van Janne Landuyt en Marianne Winten, twee startende textielontwerpers met een liefde voor de ambacht van het breien. Ze fungeren samen, zijnde als collectief en breiatelier-verantwoordelijken, maar ook ieder met hun eigen breigoed collecties.

 

In het breiatelier worden workshops gegeven op de handbreimachines van Brother aan startende en gevorderde breiers. Net als bij de andere machines in het maaklabo geldt het principe te leren werken met de machines om hierna zelfstandig aan de slag te kunnen. Naast de starters workshops zullen er ook andere uitdagendere technieken aan bod komen waar het experiment centraal staat.

 

Het breiatelier stelt op dit moment drie breimachines van Brother ter beschikking, twee fijnbreiers en een grofbreier. De fijnbreier KH840 met onderbed KR830 is een ponskaartensysteem waar met een rapport van 24 steken breed kan gebreid worden. De tweede fijnbreier KH940 met dubbelbed KR850 is uitgerust met “AYAB”, dit betekent dat een computer hierop kan worden aangesloten, zo is er de mogelijkheid om 200 steken breed jacquards te breien. De derde machine is de grofbreier KH230 en is een enkelbed. Hierop kan met dikkere garens worden gebreid en wordt voornamelijk gebruikt voor de handmanipulatie van grove steken.

 

Breigarens:

Met de fijnbreiers kan enkel met (zeer) dunne garens gewerkt worden. We hebben verschillende kleuren wol en mohair, alsook een deel restgarens. Deze garens staan ter beschikking in het breiatelier en worden verkocht per 100 gram, er is ook de mogelijkheid om per kg garens aan te kopen. Voor de grofbreier kan in principe met garens gebreid worden die in hobbywinkels verkrijgbaar zijn. Indien je een ander garen wenst te gebruiken gelieve dan eerst contact op te nemen met de brei verantwoordelijke.

 

Technische specificaties:

- Ponskaarten systeem: fijnbreier KH840 + KR830

- Elektronisch systeem: KH940 + KR850 uitgerust met AYAB software voor het breien van

jacquards

 

- Extra toebehoren voor fijnbreiers:

Intarsia KH8210

L-slede (kantslede)

Overzet slede

4-kleurenwisselaar enkelbed

4-kleurenwisselaar dubbelbed

KG-93 (Slak)

 

- Grofbreier KH230

- Wolwinder

 

Bijkomende informatie

Deze machines zijn niet in een half uurtje te bedienen. Alvorens je hiermee aan de slag kan dien je een starters opleiding van 4u te volgen om de basisprincipes mee te krijgen.

 

Prijzen gebruik breiatelier:

40 / halve dag excl btw

 

Reserveren? Of heb je een vraag?

 

Stuur ons een mailtje!

 

Heb je hulp nodig met het gebruik van de breimachine, de aan te leveren bestanden, de materialen die er gebruikt kunnen worden, of een andere vraag? Laat het ons even weten en we helpen je graag verder!