24 October 2018

MIA·H has it all: 3D-software

MIA·H ontwikkelde een eigen 3D-software die verschillende machines in ons maaklabo kan aansturen om bepaalde ontwerpen en producten vorm te geven. Voor het ontwerp en de productie van bepaalde items en producten wordt er immers gebruikgemaakt van 3D-software, en met al die machines in ons maaklabo, is het voor MIA·H interessant om zelfvoorzienend te zijn... Het voordeel is dat aanpassingen eerst getest kunnen worden in de software, en dat we ze daarna eenvoudig doorvoeren op alle onderdelen.

We voegen de daad bij het woord en voerden zelf een aantal tests uit. We gingen de uitdaging aan om in ons maaklabo zo vel mogelijk in onze eigen behoefte te voorzien.

Een paar concrete voorbeelden...

  1. Voor de CNC-frees tekenden we de koeling voor de spindel zelf en produceerden we hem op de lasercutter. De houder voor de koelvloeistof tekenden we in Autodesk Inventor om alle passingen precies goed te krijgen. Uit dit 3D-model exporteerden we de tekeningen voor de wanden naar de lasercutter om ze daarna rechtstreeks uit te snijden uit MDF-platen. We monteerden de wanden aan elkaar bevestigde ze op de omkasting van de CNC-frees. Et voilà!     
  2. Een ander concreet project is een curing box voor onze Formlabs 3D-printer. Het UV-licht in die box hardt het geprint onderdeel uit. We werkten eerst een schaalmodel uit zodat we passingen en scharnieren konden uittesten op de printer en lasercutter. De wanden van de box worden op de lasercutter gesneden, de scharnieren worden op de 3D-printer uitgeprint. Alle nodige parameters voor beide machines worden uit hetzelfde 3D-model geëxporteerd.


Heb jij een concreet idee dat je bij ons wilt komen realiseren? Stuur ons een mailtje, bel ons, of kom eens langs op de Hasseltse blauwe boulevard om de mogelijkheden te bekijken!