24 mei 2018

Must-Sees van het moment

 

 

 

 

Er gebeurt veel in de modewereld. En snel. Er worden ook evenveel evenementen georganiseerd. En even snel komen er weer nieuwe bij. Elke maand zetten wij onze favorieten op een rijtje. Hier vind je de lijst van april.

 

Maar de modewereld is er ook eentje van langlopende tentoonstellingen en exposities. Onze aanraders vind je hieronder terug. Deze lijst wordt constant geüpdatet, dus kom zeker terug voor nieuwe ontdekkingen!

 

België

Nederland

Berlijn

Londen

Parijs

Milaan

 


België

 

TEXTURE
t.e.m. 24/06/18
Knokke, kunstgalerij De Mijlpaal-Knokke

In TEXTURE brengt kunstgalerij De Mijlpaal-Knokke het gevoelig werk van Louise Mertens (1989) en de bijzondere juwelen en wandobjecten van Lore Langendries (1989) samen. Jong, krachtig, berekend, soms bijtend maar bovenal tastbaar vrouwelijk: gemeenschappelijke kenmerken die in deze expo duidelijk naar voren komen.

 

forever YOUNG
t.e.m. 2/09/18
Hasselt, Modemuseum

In forever YOUNG forever onderzoeken we het 'beeld' van kinderen en jongeren op de crossroads van verbeelding: mode en fotografie. Niet toevallig twee media waarmee we altijd al, maar in onze samenleving zeker, een beeld van onszelf willen laten zien. Bovendien is dit een boeiend uitgangspunt om sociaal-culturele connotaties en constructies van jeugd en jeugdigheid in de westerse werelden bloot te leggen

 

Nederland

 

1920’s Jazz Age | Fashion & Photographs
t.e.m. 27/05/18
Tilburg, Textielmuseum

In de ‘roaring twenties’ ontstaat een radicale maatschappelijke verandering, die zich uit in een nieuwe tijdsgeest, een sterk toenemende welvaart en verandering. Van Parijs tot Londen, New York en Hollywood, in de periode na de Eerste Wereldoorlog valt de moderne vrouw voor een compleet nieuwe kledingstijl, die ook haar veroverde vrijheid symboliseert. Van sportkleding, fraai bedrukte japonnen, ‘flapper’ jurken met franjes en avondkledij met kraaltjes tot fluwelen capes, kimono’s en zijden pyjama’s; met meer dan 150 gevarieerde kledingstukken en accessoires uit een grote privécollectie biedt de tentoonstelling een blik op de glamour, overdaad en frivoliteit van dit moderne decennium.

 

Sieraden – Makers en dragers
t.e.m. 3/06/18
Leiden, Museum Volkenkunde

Sieraden uit de museumverzameling aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, meer dan 1000 in totaal, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling ook volop in op de makers, maaktechnieken en bijzondere verhalen.

 

Dissident Gardens
t.e.m. 29/09/18
Rotterdam, Het Nieuwe Instituut

Met het programma Dissident Gardens gaat Het Nieuwe Instituut nader in op de klassieke tegenstelling tussen natuur en cultuur en de veranderende rol van ontwerp. De tuin staat hierbij model voor de plek waar het verlangen van de mens om zijn omgeving te beheersen botst met de kracht van de natuur.

 

Jan Taminiau - Reflections
t.e.m. 14/10/18
Utrecht, Centraal Museum

Aan de hand van tientallen topstukken wordt de rijkdom en diepte van het werk van Taminiau getoond. Het publiek wordt meegenomen in de wereld van onderzoek, herinneringen, inspiratie, experiment en vakmanschap van één van de meest belangrijke en toonaangevende modeontwerpers van Nederland.

 

Fashion Cities Africa
t.e.m. 6/01/19
Amsterdam, Tropenmuseum

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt.

 

Body Art
t.e.m. 6/01/19
Amsterdam, Tropenmuseum

Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom doen mensen dit? De tentoonstelling neemt de bezoeker mee langs zes mogelijke antwoorden op deze vraag. Hedendaags werk van de wereldberoemde kunstenares ORLAN en foto’s van Krijn van Noordwijk worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en topstukken uit de collectie van onder meer het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Ook is er de mogelijkheid voor bezoekers een lichaam virtueel te veranderen. Hierdoor word je geprikkeld na te denken over waarom je zoiets zelf wel of niet zou doen.

 

Berlijn

 

 

Londen

 

T-Shirt: Cult, Culture, Subversion at the Fashion and Textile Museum
t.e.m. 6/05/18
Fashion and Textile Museum

200 statement T-shirts worden er tentoongesteld. Je vindt er protest shirts van Vivienne Westwood, punk T-shirts en kunstwerken in de vorm van kledij. Net zoals je er politieke T-shirts tegenkomt, zo zal de tentoonstelling ook laten zien hoe band T-shirts van Joy Division tot The Rolling Stones ook betekenis hadden buiten de muziekwereld en hoe Vetements van het DHL logo een designer item maakte.

 

Up Close with Marilyn by Milton H. Greene
t.e.m. 24/06/18
Proud Central Galleries

Zeldzame foto's van Marilyn Monroe door Milton H. Green worden samengebracht in de meest Instagrammable tentoonstelling in London van deze lente.

 

GreeneOrla Kiely: A Life in Pattern
t.e.m. 23/09/18
Fashion and Textile Museum

De Britse modeontwerpster Orla Kiely is het best bekend om haar zonnige, grafische prints geïnspireerd door de natuur. De wereld van Kiely wordt tentoongesteld aan de hand van 150 foto's en objecten. Het museum heeft exclusieve toegang tot het archief van Kiely. Deze tentoonstelling zal een les worden in tijdloze stijl.

 

Azzedine Alaïa: The Couturier
t.e.m. 7/10/18
Design Museum

Al van voor het overlijden van deze Tunesische ontwerper werd er gewerkt aan een expo in het Design Museum. Deze tentoonstellingen wordt nu een homage aan de ontwerper.

 

Fashioned from Nature
t.e.m. 27/01/19
The V&A Museum

De tentoonstelling laat zien hoe de mode-industrie en de constante vraag naar grondstoffen het milieu beschadigd. Ze bevat protestgroepen die met succes dit issue bekend hebben gemaakt bij het grote publiek.

 

Parijs

 

From Calder to Koons: the Artist as Jeweller
t.e.m. 8/07/18
Musée des Arts Décoratifs

Het Musée des Arts Décoratifs presenteert enkele van de mooiste sieraden ontworpen door beroemde kunstenaars zoals Picasso en Jeff Koons. Vernoemd naar het boek van juwelenverzamelaar Diane Venet en met stukken in bruikleen van haar, toont deze ongewone tentoonstelling ongeveer 250 sieraden, waaronder kettingen, oorbellen en broches, ontworpen door kunstenaars als Alexander Calder, Max Ernst, Salvador Dali, Niki de Saint-Phalle, Roy Lichtenstein, Louise Bourgeois en Anish Kapoor. Deze miniatuurmeesterwerken zijn thematisch gerangschikt en in chronologische volgorde.

 

Martin Margiela Retrospective
t.e.m. 15/07/18
Palais Galliera

De expositie, die meer dan 100 verschillende ontwerpen bevat, benadrukt zijn unieke manier om kleding te construeren en te deconstrueren. Gecureerd door Alexandre Samson, zal de retrospectieve items bevatten uit zijn "Oversize Collection", "Barbie Collection", evenals zijn "Artisanal Collection" en "Replica"-serie gebaseerd op vintage kleding verzameld uit de hele wereld. De tentoonstelling is bedoeld de meest kenmerkende stukken van het label samen te brengen, naast archiefvoorbeelden van de talloze invloeden van het werk van de ontwerper.

 

“Margiela, les années Hermès"
t.e.m. 2/09/18
Musée des Arts décoratifs

Martin Margiela werd in oktober 1997 benoemd tot creatief directeur van Hermès. De beroemde Belgische ontwerper, die in 1988 Maison Martin Margiela mede-oprichtte, bleef bij het huis tot 2003 en onderzocht zijn liefde voor deconstructie en innovatie binnen het Parijse label. De tentoonstelling bevat de meest iconische stukken uit de 12 collecties die de ontwerper voor het huis heeft gemaakt. Ze belicht ook hoe technisch zijn werk was, gebruikmakend van gerecycleerde stoffen (wat toen niet gebeurde) om echte parels van moderniteit te maken.

 

Milaan

 

Dalì and Fashion
t.e.m. 30/07/18
Palazzo Reale

De surrealistische kunstenaar Dalì is de protagonist van deze tentoonstelling met kledingstukken, illustraties en designobjecten om de interactie tussen mode en kunst te benadrukken. Dalì is bekend om zijn artistieke samenwerking met belangrijke modemerken zoals Elsa Schiapparelli, Coco Chanel, Paco Rabanne, coutourier Kaisig Wong en Hollywood-kostuumontwerper Adrian die de surrealistische productie van de kunstenaar heeft helpen ontwikkelen.