18 september 2018

Julie Van Den Meutter: Merino of Alpaca?

 

Julie studeerde af met een diploma ‘meester in de kunst’ en een specialisatie in Grafisch ontwerp aan Sint Lucas in Antwerpen, en met specialisatie Textielontwerp aan de LUCA School of Arts in Gent. Tegenwoordig is ze eigen baas met een label als textielontwerpster. Ze gaat lekker zelf aan de slag in haar atelier en bezorgt haar klanten exclusieve producten die van begin tot einde eigenhandig gemaakt zijn. Wij vroegen haar welke soorten materiaal zij nu eigenlijk gebruikt om tot een T-bag, kussen of laken te komen.

“Dit is vaak de eerste vraag die ik krijg wanneer geïnteresseerden mijn werk bekijken. Als textielontwerpster ben ik constant op zoek naar kwaliteitsvolle garens die bestaan uit natuurlijke bouwstenen zoals vlas, katoen of wol. Ik maak handgeweven stoffen waarvan dan kussens, dekens, wandtapijten of tasjes worden gemaakt.”

© Julie Van den Meutter

 

“Wol, linnen, katoen of zijde? Merino of alpaca? De materiaalkeuze is de basis en het allerbelangrijkste criterium van mijn producten. Elk van deze materialen heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Op basis daarvan ga ik na welke van de materialen het meest geschikt is voor een specifieke toepassing. Als mensen mogelijks interesse hebben om een stuk te kopen, willen ze standaard eerst de producten kunnen voelen. De zachtheid van de producten is vaak wat men zo bijzonder vindt en is daarom duidelijk een doorslaggevende factor. Daarnaast is de keuze voor een specifiek soort garen ook van belang voor de uitstraling dat een product zal hebben. Natuurlijke materialen zoals wol en linnen hebben een warme, kwaliteitsvolle uitstraling en afhankelijk van de gebruikte kleuren krijg je een krachtig of eerder zacht resultaat. Inderdaad, ook de kleurkeuze is cruciaal voor het product. Elke kleur en kleurcombinatie heeft zijn eigen connotatie en schept zijn eigen sfeer. Mijn werk staat voornamelijk bekent voor het gebruik van uitgesproken kleurcombinaties. Met kleur bouw je meteen een identiteit op die heel persoonlijk en herkenbaar is voor je werk.”

“Zowel de kleuren als de bouwstenen zijn twee bijzonder gewichtige elementen bij het kiezen van het geschikte materiaal. Deze twee aspecten zijn daarom ook onlosmakelijk met elkaar verbonden: eenzelfde kleur geel ziet er in wol of linnen helemaal anders uit. Ook de vorm van een stof heeft invloed op het eindresultaat: een gebogen draad, waarop bij sommige delen meer en bij andere delen minder zonlicht valt heeft een ander resultaat dan een strak getrokken draad, waarbij de kleur veel rechtlijniger zal resulteren.”

“Het is erg moeilijk om het resultaat op voorhand in te schatten. Daarom staat experiment centraal binnen mijn ontwerpproces. Een eerste selectie op vlak van materiaal wordt bij het begin gemaakt, maar onderzoek en samples zullen mij uiteindelijk helpen, de juiste materiaalkeuze te maken.”

 

Wil je meer te weten komen over Julie Van den Meutter en haar hand made collecties? Neem dan een kijkje op haar website www.julievandenmeutter.com